Waarom een zwangerschapsketting dragen?

Je kunt ervoor kiezen om een zwangerschapsketting te dragen terwijl je in verwachting bent van je kindje. Dit kettinkje, dat eigenlijk een bola wordt genoemd, draag je om een harmonieuze band met je kindje te creëren nog voordat hij of zij is geboren. Het is dus veel meer dan alleen een leuk sieraad waardoor mensen voor je opstaan in het openbaar vervoer! Maar helaas komen er ook een aantal negatieve signalen over naar voren. Is het dan wel echt verstandig om een bola te dragen?

Waar komt het fenomeen vandaan?

Eigenlijk is een bola een oud gebruik uit Mexico. Het belletje dat in de ketting zit, zou de moeder en haar kindje voorzien van geluk, voorspoed en gezondheid. Bovendien zou het beschermen tegen ziekte en gevaar. Door met het belletje te schudden, zou de moeder namelijk een beschermgeest kunnen aantrekken wanneer ze zich niet veilig voelt, om de kwade geesten te verdrijven. Het betoverende gerinkel van het belletje zou bovendien garantie bieden voor een rustige zwangerschap en een gemoedelijke geboorte.

Is een bola veilig?

Er komen geen gevaren kijken bij het dragen van een bola. Sommige gynaecologen en verloskundigen zullen je daarentegen wel adviseren om de ketting niet te hoog te hangen. Een baby is namelijk vaak geneigd om zich richting bepaalde geluiden te keren en daardoor zou het kunnen voorkomen dat je kindje in een gevaarlijke ligging terechtkomt. Dit kan op zijn beurt uiteraard leiden tot complicaties bij de bevalling. Deze gevaren zijn echter niet onderzocht, maar het is desalniettemin verstandig om naar je eigen verloskundige te luisteren.

En na de bevalling?

Na de bevalling fungeert je bola natuurlijk als een aandenken aan een mooie periode uit je leven. Sommige ouders kiezen er daarom ook voor om het belletje boven de wieg van hun kindje te hangen. Dit zou eveneens rustgevend werken, aangezien het geluid nog altijd wordt geassocieerd met de warmte van de baarmoeder. Na ongeveer vijf maanden tijdens de zwangerschap kan een baby namelijk geluiden buiten de baarmoeder waarnemen, dus het geluid van het belletje zal ook na de bevalling nog rustgevend werken voor je kleintje.