Houten speelgoed, ver van verouderd

We hebben het hier niet over elektronische spelletjes, maar tastbaar speelgoed, zoals blokjes waarmee je van alles kan bouwen, een pop, een trein, puzzels en ga zo maar door. Houten speelgoed is al eeuwen in gebruik en nog altijd niet verouderd. Er is zelfs dergelijk speelgoed uit de prehistorie bekend. Vergeleken met kunststof is hout milieuvriendelijker, duurzamer en robuuster. Het is wel belangrijk dat het hout FSC gecertificeerd is. Het bewustzijn van het duurzaam gebruik van hout is sterk gegroeid. Ook het type verf dat wordt gebruikt, draagt bij aan het ecologische karakter van het speelgoed, of nog beter helemaal geen verf. Kunststof heeft nog wel eens scherpe randen. Bij hout kunnen die simpel weggeschuurd worden. Houten spullen laten zich in het algemeen tamelijk gemakkelijk repareren. Je weet wat er kan gebeuren als speelgoed kapotgaat waar een kind erg aan gehecht is: de wereld is te klein

Het hout

Voor houten speelgoed wordt doorgaans gebruik gemaakt van grenen, MDF, multiplex en rubberhout. Grenen is hout van een naaldboom. MDF is een plaat van samengeperste kleine houtvezels met hars als bindmiddel. Multiplex is een plaat gemaakt van houtfineerlagen die kruislings op elkaar worden gelijmd. Rubberhout is van de in de houtverwerking gebruikte houtsoorten het meest ecologisch vriendelijk. De bomen worden gekweekt op plantages in Zuidoost-Azië. Allereerst worden ze voor de latex-productie gebruikt en vervolgens gekapt. Nu worden ze gebruikt om er houten voorwerpen van te maken, terwijl ze vroeger werden verbrand. Ze hebben dus een dubbelfunctie gekregen.

Productie

Houten speelgoed wordt op veel plaatsen in de wereld gemaakt. Het grote voordeel van hout is dat het helemaal met de hand kan worden bewerkt. Met simpele gereedschappen kan je heel wat doen. Wat natuurlijk fijn is voor gebieden waar van mechanisatie weinig sprake is. Met hun lage lonen hebben ze een kans om te concurreren met fabrikanten die wel het geld hebben om in mechanisatie te investeren.