FAQS over baby kleertjes voor pasgeboren baby’s
Nieuwe ouders moeten voor het eerst een babyklerenkast samenstellen en alle benodigde baby kleertjes kopen. Dit kan een flinke uitdaging zijn. Wat heb je allemaal nodig: hoeveel en in welke maat? In deze blog vind je de antwoorden op 5 veelvoorkomende vragen.
Vraag 1: welke baby kleertjes heeft mijn baby nodig?
Je pasgeboren baby heeft over het algemeen de volgende baby kleertjes nodig: 6 overslagrompertjes, 6 babykleding setjes, 5 pyjamaatjes voldoende, 2 mutsjes, 5 paar sokjes en 1 paar gewone en 1 paar krabwantjes. Schoentjes zijn nog niet nodig, omdat babyvoetjes zich nog moeten ontwikkelen en stugge zware schoentjes kunnen dit belemmeren. Als alternatief kun je eventueel wel een setje babyslofjes halen.
Vraag 2: welke maat baby kleertjes moet ik halen voor een pasgeboren baby?
De standaard babymaat voor een baby van 0 tot 2 maanden: 50 of 56. Voor premature baby’s zijn er ook maten onder de 50 beschikbaar. Baby’s groeien redelijk snel uit hun kleding. Na 2 maanden kun je van alle baby kleertjes weer een maatje groter halen: 62.
Vraag 3: moet ik verschillende babykleding halen voor de verschillende seizoenen?
Pasgeboren baby’s kunnen nog niet zelf hun lichaamstemperatuur controleren. Het is dus van belang dat je er goed op let dat ze het niet te warm of te koud krijgen. Bij warme temperaturen kun je kiezen voor luchtige katoenen shirtjes en korte rokjes/broekjes, maar pas op dat de huid van je baby niet in direct zonlicht komt. De babyhuid is hier nog zeer gevoelig voor. Bij koudere temperaturen kun je weliswaar warme truitjes aantrekken, maar vaak is het handiger om je baby laagjes aan te trekken. Je gaat namelijk vaak ook warmere binnenvertrekken in en dan kan je baby het snel te warm krijgen. Het is dan makkelijk als je een laagje uit kan trekken, bijvoorbeeld een vestje over een shirtje.
Vraag 4: Hoe moet ik de baby kleertjes wassen?
Was gekochte baby kleertjes altijd eerst voor gebruik. Er kunnen namelijk altijd nog bacteriën, chemicaliën of stof uit de fabriek of winkel in zitten.
Was de babykleding altijd binnenstebuiten op de aangegeven maximale wastemperatuur met een PH-neutrale wasmiddel en gebruik geen wasverzachter. In een wasverzachter kunnen namelijk stoffen zitten die de babyhuid irriteert. Droog de babykleertjes op een rek en strijk ze tenslotte binnenstebuiten. Zo voorkom je het best dat het huidje van je baby geïrriteerd raakt en blijven de kleertjes bovendien het langste mooi.
Vraag 5: Waar vind ik goedkope baby kleertjes?
Het is voor nieuwe ouders vaak ook een financiële uitdaging om hun pasgeboren kindje van alle benodigdheden te voorzien. En aangezien baby’s snel weer uit hun kleding groeien, zijn baby kleertjes ook een flinke kostenpost. Kraamcadeaus en “gebruikte” babykleding van vrienden en familie helpen al, maar als je toch naar de winkel moet, kun je ook terecht bij de bekende goedkope winkels als; Zeeman en Wibra. Mensen denken vaak dat deze babykleding van mindere kwaliteit is, maar dat valt reuze mee. Probeer wel te letten op de stof: kies voor de goed ademende stof katoen en vermijd het tegenovergestelde polyester. Zeker wanneer je op zoek bent naar een rompertje.