Verwen de billetjes van je baby

Wegwerpluiers zijn zó vorige eeuw! Wasbare luiers eigenlijk ook, van die saaie doeken die een slechte pasvorm hebben en aan alle kanten lekken bedoel ik dan. De wasbare luiers van tegenwoordig zijn gelukkig anders en helemaal trending! En niet alleen vanwege die leuke printjes! Grote voordeel is dat ze van natuurlijke materialen zijn. Wegwerpluiers bevatten plastic en andere stoffen waar die mooie babybilletjes allergisch op kunnen reageren, maar door wasbare luiers te gebruiken kun je direct vaarwel zeggen tegen luieruitslag.

Leuk, zo ecologisch, maar da’s wel heel duur toch?

Eerlijk is eerlijk, om te starten met wasbare luiers moet je wat dieper in de buidel tasten dan voor een pak wegwerpluiers. Maar die wegwerpexemplaren zijn een terugkerende hap uit je budget. Wasbare luiers koop je eenmalig en zijn in maat verstelbaar zodat ze met je kleintje meegroeien. Het enige wat je wel regelmatig aan moet schaffen zijn de inlegvellen die de ontlasting opvangen, deze gooi je namelijk elke keer bij het restafval. Uiteindelijk zijn wasbare luiers met inlegvellen goedkoper dan al die wegwerpluiers. Bovendien kun je de wasbare luiers ook nog gebruiken voor een volgend kindje, en baby’tjes zijn met wegwerpluiers een stuk later zindelijk. Kortom: goed voor het milieu én je portemonnee!

Luiers in de wasmachine

Sommige ouders vinden een aparte was voor luiers frisser, anderen gooien ze gewoon bij de andere kleding erbij. Als het maar op 40 graden is, en zonder wasverzachter. De meeste wasbare luiers kunnen in de droger, maar al die leuke printjes die aan de waslijn hangen staat natuurlijk ook niet slecht. Sowieso hoeft de hele luier niet na elke plas in de was, hij gaat een paar beurten mee. Gebruik je een systeem met binnen- en buitenbroekje, hoeft het buitenste broekje net zo vaak in de was als een normale broek, dus qua extra wasgoed valt het reuze mee.