7 Tips voor het wassen van je wasbare luiers

Doe je voordeel met onze 7 wastips voor wasbare luiers

Luiers wassen van pasgeboren kinderen; veel ouders zien er wel een klein beetje tegenop, maar doen het wel vanuit milieu-oogpunt. Het is namelijk veel makkelijker om wegwerpluiers te gebruiken. Om het even wat makkelijker te maken met wasbare luiers, geven we in dit blog 7 handige tips voor het wassen van wasbare luiers.

Luiers wassen veel werk? Welnee!

Eerst werken we graag een misverstand over luiers wassen de wereld uit. Het kost namelijk niet echt veel tijd. Voorbeeld: je wast je luiers 2x per week, bijv. elke woensdag en zaterdagochtend. Het enige werk dat je eraan hebt, is het vullen van de machine, een voorwas en hoofdwas starten, en de luiers ophangen. Tel alle tijd bij elkaar op, en je komt op een dik half uur uit. Dat valt dus echt mee. De meeste problemen zitten hem gewoon in het schoon krijgen van de luiers. Neem dan gerust onze 7 tips voor het wassen van wasbare luiers ter harte. Dan lukt het jou ook!

Onze 7 tips

Luierwas moet je behandelen als zwaar bevuilde was. Volg daarom de onderstaande 7 stappen en de wasbare luiers komen schoon en fris uit de wasmachine!
  1. Stop de vuile luiers in de wasmachine. Het wasnet uit de luierremmer kun je meewassen. Zorg dat de was-tabs (klittenbandsluiting) van de overbroekjes goed gesloten zijn en dat er geen absorberend materiaal meer in de pocketluiers zit.
  2. Voeg wasmiddel toe voor licht bevuilde was en start een voorwas programma, of kort programma (30-60 minuten) op 40°C. Laat de machine goed centrifugeren, zodat het meeste vuil uit de luiers gecentrifugeerd wordt.
  3. Controleer of tijdens de voorwas de inleggers (boosters) uit de pocket-openingen van de luiers gekomen zijn. Zo niet, haal ze er dan handmatig uit.
  4. Vul de trommel aan met witte was (lakens, handdoeken, ondergoed). Wassen met een volle wastrommel geeft een beter resultaat en is beter voor het milieu!
  5. Voeg opnieuw wasmiddel toe, nu voor zwaar bevuilde was en start een normaal katoenwasprogramma dat ca. 2 uur duurt op 60°C. Extra voor- en naspoelen is niet nodig. Gebruik geen Eco-programma of Baby-programma, deze programma’s zijn te kort, gebruiken minder water en/of centrifugeren niet voldoende.
  6. Hang de luiers buiten aan de waslijn en de zon doet de rest! Vlekken die nu nog in de luiers zitten, zijn slechts kleurstof die de zon wel afbreekt.
  7. Op een druilerige dag drogen je luiers slecht aan de lucht en kun je katoenen en hennepluiers in de droger doen. Let wel: door gebruik van de droger slijten de luiers wel sneller en daalt de milieuwinst!
  8. Meer kinder blogs lezen?

    Wil je ook lezen over kinderen en kleertjes? Lees dan bijvoorbeeld dit blog met FAQ’s over baby kleertjes voor pasgeboren baby’s.